IRT 3000

vsebina

Napajalniki znamke Traco Power za namestitev na DIN tračnico

07.06.2023

Napajalnik je osnovna in nepogrešljiva oprema vsake stikalne omarice in industrijskega sistema. Inženirji in projektanti vse pogosteje posežejo po posebnih napajalnikih, ki se lahko namestijo na DIN tračnico. Tovrstne rešitve so že postale standard v industriji, predvsem zaradi univerzalnosti DIN tračnice. Poleg napajalnika lahko nanjo namestimo tudi druge elemente industrijske avtomatike, kot so PLC krmilniki, zaščitne in izvedbene komponente ter vsako drugo napravo, ki ima ohišje v standardu DIN. Pri izbiranju ustreznega napajalnika za namestitev na DIN tračnico velja upoštevati tudi serijo TBLC znamke Traco Power.

  1. Kompaktni izdelki za manj zahtevne aplikacije
  2. Uspešen kompromis med močjo in velikostjo
  3. Izdelki z veliko močjo

Pri izbiri napajalnika za načrtovan sistem velja pozornost obrniti na nekaj vprašanj, da lahko izbrana naprava dolgo časa deluje brezhibno. Najpomembnejši so električni parametri napajalnikov: izhodna napetost, izhodni tok, moč in napajalna napetost. Te parametre je treba izbrati tako, da naprava lahko drugim elementom v stikalni omarici zagotovi ustrezno količino energije. Upoštevati je treba tudi napajalno napetost samega napajalnika, saj ni vsak napajalnik prilagojen za uporabo v standardnem omrežju 230 V. Pomembna je tudi učinkovitost napajalnika, ki predstavlja razmerje izhodne moči do moči, ki mu jo je treba zagotoviti. Ta parameter izražamo v odstotkih; čim večji je, tem bolje. Ne smemo pozabiti tudi na fizikalne parametre napajalnika, da se izognemo situaciji, da je naprava prevelika in je ni možno namestiti na prej izbrano mesto.

Serija TBLC znamke Traco Power

Napajalniki iz seerije TBLC so namenjeni za industrijsko uporabo, ampak ni jih lahko namestimo v stikalno omarico za upravljanje gospodinjske avtomatike. Serija TBLC ima podobne električne parametre kot serija TBL znamke Traco Power, je pa pri tem nekoliko cenejša. Napajalniki so glede moči in učinkovitosti v načinu pripravljenosti skladni s standardi ECO. Naprave iz serije TBLC za pravilno delovanje ne potrebujejo ozemljitvenega voda, saj so izdelane v 2. razredu zaščite.

Vsak napajalnik se lahko uporablja pri temperaturi od -25°C do +75°C. Proizvajalec zagotavlja tudi, da izhodno napetost v tem temperaturnem območju odlikuje majhno utripanje. Poleg tega so naprave opremljene z zaščito pred kratkim stikom in preobremenitvijo ter signalno LED diodo, ki kaže, da je naprava priključena na napajanje.

Napajalniki z majhnimi merami in močjo

Če je v načrtovani stikalni omarici na voljo le malo prostora in drugi elementi sistema ne zahtevajo veliko energije, velja poseči po osnovnih modelih iz serije TBLC, ki jih odlikujejo majhne mere in majhna moč. Napajalniki te vrste so na voljo v petih različicah glede na moč: 6 W, 12 W, 15 W, 20 W in 25 W. Odvisno od modela napajalniki zagotavljajo stalno izhodno napetost 5 V, 12 V ali 24 V, pri čemer velja upoštevati, da se ta lahko v omejenem območju nastavlja zahvaljujoč vgrajenemu potenciometru. Največji tok, ki ga ti napajalniki premorejo, je območju od 0,25 A do 4 A. Vsak od teh majhnih modelov se napaja z izmeničnim tokom z napetostjo od 85 V do 264 V.

TBLC06-105

Napajalniki znamke Traco Power nudijo učinkovitost od 73% do 87%

Uspešen kompromis med velikostjo in močjo

TBLC50-124

Napajalniki za namestitev na DIN tračnico so idealna rešitev za industrijo

Kadar načrtovani sistem zahteva nekoliko več energije, prav pridejo napajalniki z močjo: 48 W, 50 W, 72 W in 75 W. Te naprave so malo večje, ampak zagotavljajo tok iz območja od 2,1 A do 6 A pri stalni napetosti 12 V ali 24 V, ki jo lahko (podobno kot v primeru manjših modelov) v omejenem območju nastavljamo. Tudi napajalniki v tej različici se napajajo z izmeničnim tokom z napetostjo iz območja od 85 V do 264 V.

Napajalniki znamke Taco Power za zahtevne aplikacije

Največji napajalniki iz serije TBLC so izdelki z močjo 90 W in izhodno napetostjo 12 V i 24 V (DC). Primerni so zlasti za večje sisteme industrijske avtomatike, ki zahtevajo več električne energije. Podobno kot prej opisani modeli se tudi te naprave napajajo z omrežno napetostjo iz območja od 85 V do 264 V in zagotavljajo tok do 3,75 A v različici z napetostjo 24V oziroma 7,5 A v različici z napetostjo 12 V. Upoštevati je treba tudi, da se lahko napetost tudi v teh največjih modelih v omejenem območju nastavlja.

TBLC90-124Največji napajalniki znamke Traco Power zagotavljajo moč 90 W

Besedilo sestavila Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Vir: https://www.tme.eu/sl/pages/library-articles/52479/napajalniki-znamke-traco-power-za-namestitev-na-din-tracnico

Več informacij: https://www.tme.eu/si/sl/

ar©tur 2021