IRT 3000

vsebina

Evolucija Tehnologije Blockchain med leti 2009 in 2020

27.10.2020

V četrtek, 22. oktobra 2020, se je odvijal virtualni dogodek Evolucija tehnologije blockchain pod krovno taktirko organizacije Blockchain Alliance Europe v sodelovanju z Business Intelligence Center in partnerji. Na njem so se predstavila slovenska podjetja, ki se ukvarjajo s s področjem razvoja tehnologije ali kriptovalut, osrednja nit srečanja pa so bili primeri prikaza praktične rabe tehnologije za poslovne namene. Organizacija Blockchain Alliance Europe je napovedala nov projekt, in sicer poslovno blockchain omrežje (Blockchain Business Network), ki ga bodo lansirali z namenom, da čim več organizacij in podjetji prepozna in preizkusi prednosti tehnologije blockchain v poslovne namene.

bae - dogodek - oktober 2020

Dogodek Evolucija tehnologije blockchain so pripravili z namenom, da bi javnosti tudi v času, ko gospodarstvo močno zaznamuje pojavi virusa COVID-19, predstavili delovanje in napredek slovenskih podjetij, ki se ukvarjajo s tehnologijo blockchain in kriptovalutami. Slušateljem so prednosti tehnologije, ki je danes prisotna v praktično vseh panogah industrije, približali na različnih primerih uporabe.

Srečanje v organizaciji Alliance Europe in Business Intelligence Center s podporo Blockchain Think Tank Slovenija in Bitcoin društva Slovenije, se je pričelo s pozdravnimi govori organizatorjev, in sicer Irene Grofelnik (predstavnice Business Intelligence Center Slovenija), Anje Blaj (predsednice organizacije Blockchain Think Tank Slovenija) in Jureta Pirca (predsednika Bitcoin društva Slovenije). Poleg tega, da so orisali aktivnosti svojih organizacij v tem času, so vsi izmed njih izpostavili, da smo priča globalnim spremembam,  ki jih bo močno zaznamovala digitalizacija procesov in poslovanja. Dogajanje kliče po spremembi miselnosti, inovacijah in povezovanju, svet pa bolj kot kadarkoli prej potrebuje posameznike in podjetja, ki bodo naraščajoče izzive tudi reševali.

Kot pojasnjuje Tanja Bivic Plankar, predsednica organizacije Blockchain Alliance Europe, ki je dogodek tudi moderirala: “Pomembno je da, tehnologijo veriženja blokov prepoznamo kot smiselno in koristno takrat, ko je zahtevana večja varnost, zasebnost in poenostavitev digitalnega poslovanja. Člani Blockchain Alliance Europe so pravi naslov, da prikažejo praktične možnosti in priložnosti za uvajanje tehnologije blockchain v procese, saj so to podjetja, ki s svojo strokovnostjo, znanjem in aktivnostmi na področju tehnologije, predstavljajo blockchain pionirje in inovatorje ter tvorijo zdravo jedro tega ekosistema.”

Predstavniki industrije so slušatelje popeljali po časovnici razvoja tehnologije – vse od njenih začetkov, ki jih predstavlja bitcoin, do danes, ko slednja svoje mesto in priznanje dobiva v inovativnih rešitvah za digitalizacijo procesov in poslovanja. 

Predstavniki industrije so slušatelje popeljali po časovnici razvoja tehnologije – vse od njenih začetkov, ki jih predstavlja bitcoin, do danes, ko slednja svoje mesto in priznanje dobiva v inovativnih rešitvah za digitalizacijo procesov in poslovanja. 

Tako je Gregor Županc, direktor podjetja Solidum Capital, kjer se ukvarjajo z upravljanjem porteljev, predaval o zgodovinski vlogi valute Bitcoin in njene pomembnosti v finančnem portfelju. 

Sledil je Alen Šalamuna iz podjetja  BC Vault , kjer so izdelali strojno denarnico za varno hranjenje kriptovalut, ki je govoril o varnosti posameznikovega imetja na kripto borzah ali programskih denarnicah. Pri tem je izpostavil, da je vdorov v menjalnice vsako leto več, zato je imetje potrebno ustrezno zaščititi, pri tem pa je najšibkejši člen še vedno uporabnik sam, ki zaradi neprevidnosti hekerjem pogosto omogoči priložnost za vdor.

Dejan Roljić iz podjetja Eligma, ki vzpostavlja globalni sistem za sprejemanje plačil s kriptovalutami Go Crypto, je predstavil izzive, s katerimi se pri tem soočajo. Še vedno trdno verjame v vizijo, da bodo kriptovalute nekoč enakovredna alternativa obstoječim plačilnim sredstvom,  saj za razliko od evra in ostalih valut niso odvisne od politike in monetarnega nadzora. Pri tem pa je opozoril, da bo njihova vsesplošna uporaba možna šele tedaj, ko bodo vse sledile enotnemu standardu.

Sledilo je predavanje podjetja Netis, v katerem je Jan Gerl, blockchain razvijalec in projektni vodja, predstavil koncept digitalne identitete (SSI), ki jo raziskujejo pod okriljem blagovne znamke Aceblock. Kot je poudaril Gerl, je digitalna identiteta eden ključnih gradnikov razvoja storitev zaupanja, saj omogoča, da se uporabnik na spletu identificira na isti način, kot se danes v fizičnem svetu. Zato mora tehnologija slediti enotnim direktivam in standardom, ki jih v evropskem prostoru vzpostavlja EBSI - Evropska infrastruktura za blockchain storitve in kjer sodelujejo tudi Netisovi strokovnjaki. 

Sledil je Tomi Iljaš, podjetje Arctur, ki je predstavil konzorcijski projekt Turizem 4.0, ki povezuje različne slovenske turistične korporacije in ponudnike tehnologij s ciljem, da zgradijo enotno rešitev na področju trajnostnega turizma. Tomaž Furlan, podjetje Lucis, pa se je osredotočil na praktično rabo tehnologije blockchain znotraj projekta, ki naj bi uporabniško izkušnjo turista v Sloveniji izboljšala ravno z vpeljavo digitalne identitete in žetona za sodelovanje. Kot je omenil, bodo za vzpostavitev infrastrukture projekta uporabili zasebno blockchain omrežje platforme Aceblock. 

Kot zadnji se je predstavil Vasja Veber iz glasbenega startupa Viberate, kjer so analizirali škodo, ki jo je utrpela festivalska industrija in predstavili niz orodij, ki ji bodo pomagali, da se postavi nazaj na noge. V te namene v Viberatu snujejo rešitev, ki bo pravice izvajalcev vezala na vrednost unikatnega žetona (eng. Non-fungible token), in s tem avtorjem omogočila ustrezno prejemanje honorarjev.

Prav tako je predsednica Blockchain Alliance Europe na dogodku napovedala vzpostavitev poslovnega omrežje Blockchain Business Network (BBN), s katerim  s katero želijo tehnologijo blockchain čim bolj približati podjetjem. Slednje bo organizacijam in podjetjem omogočilo enostavno uporabo novih oblik storitev zaupanja in jim koristilo povsod tam, kjer je potrebno potrjevanje dokumentov, pri katerih je potrebno spreminjati ali dodajati podatke in jih hkrati zaščititi pred manipulacijo. 

Tanja Bivic Plankar dodaja, “Eno izmed poslanstev Blockchain Alliance Europe je, da ozaveščamo o prednostih tehnologije blockchain in jo z našimi aktivnostmi približamo vsakodnevni poslovni uporabi. Več kot 200 prijav iz več kot deset različnih držav Evrope hkrati potrjuje, da je v času pospešene digitalizacije, ki jo je povzročila tudi koronakriza, blockchain tudi nadvse zanimiva rešitev..“

Več informacij:
Tanja Bivic Plankar
Predsednica Blockchain Alliance Europe
Email: tanja.bivic@blockchainalliance.si

ar©tur 2016